Precum o parte din marile descoperiri care își încep povestea cu o întâmplare, și această tehnică, în cazul meu, pornește de la un șir lung de nenorociri.
Știi fața de masă scrobită, apretată și cu aburi îndelung călcată, din damasc alb, pe care mama o întindea mândră pe masa din sufragerie, la sărbători? Și pe care o strângea, în mare suferință, dupe ce nea Costică, încins la o discuție despre politică, a vărsat paharul cu vin roșu? Da’ cine o mai pune vin roșu la masă altă dată? Da’ cine l-o mai invita, de alt an, pe nea Costica? Ei bine, istoria se repeta în fiecare an, până când a apărut moda fețelor de masă colorate de care nimeni nu s-a mai sfiit și care a curmat nenorocirile postpetrecere. Pentru că vinul roșu, din Fetească Neagră, a fost mereu mândria tatălui și chinul mamei!
Ei bine, omul modern (mare consumator de podcasturi de dezvoltare personală) se concentrează pe soluții și nu pe probleme. Astfel am îndrăznit să abordez probleme existențiale din perspective holistice & auofdăbox și cu potențial de plusvaloare pentru om și societate.
Iacă-tă, de aici am pornit. Unde s-a ajuns, se și vede și se și miroase, că mă suspectez și de o oarecare euforie generată de aburii alcoolului din timpul procesului. Am dat cu cel puțin vreo 10 straturi de alcool pe pânză. Când am văzut că maronul în care se transforma vinul roșu după oxidare (uscare) devenea din ce în ce mai antipatic, am plusat cu câteva lacrimi stoarse de la o sfeclă roșie. De aici vine și nuanța de viva magenta care apropos, este culoarea 2023.
Încă neuscată (pânza), m-am aplecat cu un liner la 15-20 de centimetri de pânză precum o gospodină cu cuțitul spre un cartof găunos. Deși duhnea ca o bețivă notorie, i-am declarat dedicare totală dar intermitentă pentru câteva ore bune care s-au dovedit a alerga mai repede ca o noapte scurtă după o beție lungă (adică repede, după cum povestesc unii). Vreo 3 zile a durat toată creioneala pentru că arta cere sacrificii, copiii cer mâncare, mâțele-mi miaună în poale și nici rufele nu se pun singure la spălat.
Dacă mai vrei istorii din astea, dar și creații puse pe tapet, scrie-mi și eu numaidecât și yacașa mă pun pe treabă.
Las și un link de TikTok, ca dovadă a autenticității:
@iulianayacasa work în progress: mai multe straturi de vin si un pic de sfecla roșie. #picturacuvin #yacasa