137
Este necsar să clarificăm niște aspecte, pentru că nu întâlnești toată-ziua-bună-ziua un țăcănit care îți sugerează că așa ceva, morbid prin excelență, poate fi o formă de terapie.
Ei bine, totul pornește de la ideea că perspectiva morții este cel mai puternic impuls de a ne gândi la ceea ce este esențial în viața asta, pentru noi. Este… mindblowing**!
Eu am testat asta atunci când am primit diagnosticul de cancer, în 2018. Iar când a recidivat, la 4 ani distanță, am vândut afacerea cu perne și mi-am rescris prioritățile în o cu totul altă ordine, mult mai autentică. Ideea e că nu trebuie să primești un astfel de diagnostic pentru a te așeza un pic și pentru a te lua la bani mărunți în legătură cu propria-ți viață.
Iată câteva exemple de întrebări:
- Ce-ar spune cei dragi despre mine – despre personalitatea mea, calitățile mele, realizări?
- Ce momente semnificative din viața mea ar povesti?
- Ce valori am îmbrățișat, pentru ce cauze am luptat?
- Ce moștenire las în urma mea?
Și, uite-așa, această formă de jurnăleală devine un instrument foarte eficient pentru:
- a-ți clarifica prioritățile,
- a te ajuta să-ți canalizezi energia spre ceea ce chiar contează,
- a cultiva recunoștința,
- a sărbători călătoria personală,
- a ne recunoaște calitățile, succesele și talentele.
Ei, se pare că, până la urmă, nu-i despre moarte, ci despre viață.
Recomandare jurnal (la 35 lei, click pe poză):
* Un necrolog este un anunț public sau un articol scris care comemorează viața unei persoane decedate. De obicei, include detalii despre viața persoanei, realizările, impactul său asupra celor din jur și informații legate de data și locul înmormântării. Necrologurile sunt scrise pentru a aduce un omagiu, oferind rudelor, prietenilor și comunității o modalitate de a reflecta asupra contribuțiilor și personalității celui dispărut.
** „Mindblowing” este un termen informal din engleză care descrie ceva atât de surprinzător, incredibil sau uimitor încât schimbă complet percepția unei persoane sau îi depășește orice așteptări. Poate fi folosit pentru a exprima reacția la o descoperire, experiență sau informație care șochează sau impresionează extrem de puternic. În esență, ceva „mindblowing” te face să-ți spui „Wow, nu pot să cred asta!”