Atelier de cioplit in lemn și drumeție în pădure

cu Sandu Cimpan

by Yacaşa
0 comment

Introducere: motivație, de ce-uri și protagoniști

Ei, dragi mame de copii energici care sunt ei în vacanță și conectați la ecrane, iată că amazoana din mine împreună cu luptătorul din Sandu, au ticluit scoaterea copiilor din confort. I-am adunat în pădurea Bârnova, le-am dat cuțite, bricege și alte instrucțiuni ca să evităm vărsarea de sânge și zăduf și i-am pus la treabă! Pentru că:

  1.  copiii, dar în special băieții, au nevoie de mișcare. Cât mai multă. În aer curat.
  2.  noi, părinții, în continuare avem joburi și preocupări de adulți care nu ne permit să fim mereu entertaineri.
  3. revin la băieți: pentru că primesc refuzuri de a participa la activități statice și pașnice (cusut, desenat, crafting) și văd că latura lor războinică și energică clocotește sub buna creștere pe care le-o insuflăm, am zis că e nevoie să le asigur supape sănătoase.
  4. lemnul, alături de lut, piatră și chiar fier, sunt materii prime la îndemână cu care ei se pot lua la trântă. Sunt acele materiale care le opun rezistență și care, sub forța lor brută ghidată, se transformă în ceva-ul acela de care ei au nevoie ca să le confirme izbânda, puterea și încrederea că pot.

Sandu Cimpan este cel de la care a pornit toată inspirația. Sandu posedă un arsenal uimitor de instrumente, cunoaștere și unelte pentru trântele enumerate mai sus, este instructor de karate și deținător de atelier de fierărie, lemnărie și pielărie. Are doi copii care lucrează de foarte mici cu unelte care noi, mamele, avem senzația că sunt menite pentru a le tăia degete și alte părți ale corpurilor lor. Ceea ce este nu chiar departe de adevăr, fără instructaj și exercițiu.

Și acum, despre atelier

Aici am gasit cel mai bune prețuri la Opinele (copiii știu despre ce este vorba).De la 9 dimineața, ne-am încolonat și am pornit pe drumul forestier al pădurii Bârnova. Cu pantaloni lungi, adidași, rucsac cu apa, gustare, briceag și repelent. Unii au venit și cu schimburi și alte obiecte (ca telefoane, de exemplu) de und am dedus că sunt obișnuiți cu drumețiile. Ne-am strâns 37 de copii și 7 adulți. Copiii de 8 ani au fost însoțiți de părinții cărora le tare mulțumesc pentru curaj, stoicism și atenție. Chapeau!

După un urcuș ușor de vreo 30-40 minute, ne-am găsit un loc în pădure unde, la un picnic și oCartea se poate comanda de pe elefant.ro - am pus link pe imagine poveste despre cuțite, bricege, siguranță, mișcări, fluiere, lemn și meșteșug. Până pe la 11, unii erau absolut absorbiți de lucrul lor, alții întrebau când plecăm acasă.  Pe la 12, când am început să ne pregătim de plecare, am avut surpriza că nu prea mai putem să-i urnim din pădure! Ne-a luat nu mai puțin de jumătate de oră ca să-i încurajăm să termine cu cioplitul și cazematele din crengi pe care au început să le construiască (au fost două). Deja se formaseră grupulețe de interes, micile frustrări se evaporaseră cu totul și distracția era pe culmi! Am pierdut vreo 2 bricege, data viitoare le punem șnur și le dăm cu proces-verbal – glumesc. O să le înlocuim. La ora 13 si 5 minute am fost înapoi la punctul de întâlnire, în formulă întreagă, ușor înfometată dar veselă și zgomotoasă! Am uitat să menționez că Sandu le-a făcut fluiere din lemn de salcie și tot drumul a fost o fluiereală zbenguită.

În încheiere

Copiilor le-a plăcut. Ne-au spus că mai vor, și noi îi credem.

Sandu are planuri faine: ateliere de fierărie (care se vor desfășura în locul unde este amenajat), ateliere de tâmplărie și pielărie, tabere de o zi sau mai multe și alte activități în are liber care presupun mișcare, voință, dar mai ales, dorință!

Din poziția unui părinte de băieți de 10 și 13 ani, văd așa:

  • copiii au nevoie de așa ceva,
  • uneori nu neapărat își doresc din cauza concurenței cu ecranele
  • iar eu nu am nici timpul nici cunoașterea pentru a le oferi acest tip pe activități.

Așadar, aceste ateliere sunt ocazii sănătoase de a le oferi copiilor experințe bune, cu folos și sens. 

Ținem legătura!

Sandu Cimpan: 0742434913 – poate vrei mai multe detalii.

You may also like

Leave a Comment