Neurostiinta la clasa a 4-a, lectia #3

4.3 Neurostiinta la clasa a 4-a, lectia 3. BULLYNGUL

by Yacaşa
0 comment

Lectiile 3 si 4 au, in cea mai mare parte, ca metoda, povestirea-teatru urmata de o dezbatere.

Aceste lectii “intra in painea emotiilor”. Dupa ce am identificat rolurile calaretului si ale elefantului, am numit emotiile si le-am analizat (lectia anterioara), acum este posibil sa putem analiza unul din cele mai provocatoare subiecte de la scoala: bullyngul!

Emotiile si cum se traduc ele in contextul BULLYINGULUI

Lectia incepe cu un joc al oglinzilor (antrenam neuronii oglinda) si continua cu un teatru de șosete. Chiar așa: personajele, pentru a fi un material didactic ușor de replicat și folosit, sunt șosete diferit colorate. Las mai jos un fragment din poveste:

(…) A sunat clopoțelul și toți șoseții au ieșit în pauză pentru a-și mânca fructele. Booky s-a asezat pe banca lui preferată de după tufișuri și a început să citească ultimele pagini din cartea care o purta cu el mereu. 

Dinspre curte se auziră pași. Erau Dunga Albastra cu cei doi prieteni, Negru Frică și Negru Furie. 

  • Oooo, vedeta Booky stă retras ca o domnișoară!
  • Dungă Albastra?
  • Dar ce mai face vedeta clasei? A luat din nou 10 aproape fără să vrea, nu-i așa? Nu te-ai saturat sa o faci pe deșteptul și să ne bagi pe toți in belele? Din cauza ta am luat 4 în loc de 6, deșteptule!
  • Ba nu din cauza mea, șmechere! Meritele notei 4 îți aparțin în totalitate, dacă stau și mă gândesc mai bine. Și acum ce? Ai venit sa te răzbuni pe mine pentru faptul ca o dai în bară tot timpul și ti-o iei de la taică-tu?
  • Să nu te iei de taică-miu, că… că…
  • Că ce? Mă bați?

Dungă Albastră nu s-a mai putut abține. I-a dat o palmă peste carte și un pulm peste falca dreaptă cu atâta sete încât Booky a căzut de pe bancă direct în tufiș.

  • Dungă Albastră, hai! au strigat frații Negru. Hai, hai, să fugim!

 

Booky s-a ridicat, s-a scuturat, și-a ridicat cartea și s-a îndreptat spre clasă fără să spună un cuvânt. 

    • Booky, ce-i cu tine? l-a întrebat Învățătoarea Mentor pe Booky când a intrat în clasă.
    • Nimic, am căzut când am vrut să iau… să iau ceva din copac. M-am dezechilibrat. Privirea lui Booky s-a îndreptat ușor spre Dungă Albastră care stătea parcă ghemuit în banca lui, cu privirea în jos. Era evident că adevărul ar fi avut un efect devastator pentru Dungă Albastră, mai ales azi. 
    • Sigur așa s-a întâmplat? întrebă din nou Învățătoarea Mentor citind în ochii lui Booky că adevărul era cu totul altul, mai ales că observase și subtilul schimb de priviri. (…)

Și acesta este doar inceputul. Iti pun la dispozitie:

You may also like

Leave a Comment