Neuroștiința este de fapt… mai multe științe care se împletesc (psihologia, neurobiologia, medicina și chiar filozofia) pentru a da un sens la ce se întâmplă în capul și corpul nostru. Ca să înțelegem care-i treaba cu ceea ce simțim, gândim și acționăm. Adică neuroștiința ne ajută să ne răspundem la întrebări de genul:
- De ce mă simt așa?
- De ce am luat decizia asta? De ce am gândit așa?
- Oare de ce am reacționat în modul ăla?
- Cum pot să mă calmez?
- Ce mă motivează?
Și lista poate continua cam cu toate întrebările, mai stupide sau mai istețe, despre tine și lume.
NEUROȘTIIȚA LA CLASĂ? CUM VINE ASTA?
Ei bine, aducerea unei știițe care pare atât de grea de cap în fața copiilor începând cu clasele a 4-a, aparține lui Paul Olteanu. El a venit cu ideea de a lumina, pe înțelesul lor, mințile odorașelor noastre care, surpriză!, peste câțiva ani, vor conduce lumea. De noi depinde cum.
Iată ce zice autorul:
Neuroștiința la clasă este un proiect educațional care își propune să aducă neuroștiința și psihologia aplicate în fiecare sală de clasă din România și să facă din cunoașterea de sine o practică uzuală în viața de zi cu zi a elevilor.
Acest proiect este o inițiativă a podcastului de dezvoltare personală și profesională fundamentat în neuroștiință și psihologie aplicate – MindArchitect.ro, cel mai ascultat podcast din România, la îndemnul comunității și cu susținerea partenerilor – Ministerul Educației și Fundația OTP Bank. Misiunea Neurostiintalaclasa.ro e să scoată din sertar cunoașterea de sine și să o pună alături de caiet și stilou pe banca fiecărui elev și student din România.
Totodată, vrem să le dăm elevilor ocazia ca, de la vârste cât mai mici, să aibă contact cu acest univers și să înceapă să trăiască vieți mai conștiente și mai aliniate cu ei înșiși.
Dacă până aici totul este cât de cât clar, hai să vedem, în 8 minute, o introducere în miezul neuroștiinței:
Este acest conținut pe înțelesul tău? Te rog, lasă-mi un comentariu cu părerea ta. Mă ajută să explic mai bine data viitoare 🙂 Mulțumesc!