1.1 Scrisul ca terapie: pagina de dimineață si scrierea spontană

A ține un jurnal sau o agendă - cea mai la îndemână formă de terapie

by Yacaşa
0 comments

Ei bine, ieri am picat în apa sâmbetei (deși era joi) și, ce să vezi, nu era nimeni care să mă salveze. Aveam o tonă de confesiuni de făcut și niciun ascultător pe măsură.

Așadar, începem cu

scrierea spontană, că pe cea de dimineață o luăm mai acuși.

Iau jurnalul, pixul, și torn: că mă deranjează. că nu-mi iese, da’ de ce nu-mi iese, ca de fapt alta e cauza, dar bine că e, că uite ce-am descoperit. M-am oprit. Am recitit. Mi-am dat seama că… nu mai suna așa de sumbru! Ei bine, în scurt timp au început să-mi curgă soluțiile (aha! și articolul ăsta – tot ieri s-a plămădit), mi s-a așezat și liniștea peste suflet și am ieșit ușurel din apa sâmbetei, fără altă tânguială și târguială cu nimeni.

După epifania asta m-am simțit FOAR-TE TA-RE! Ba chiar am sărbătorit cu o bere cu ghimbir! Bonus, am avut chef să gătesc, ceea ce înseamnă că am fost o binecuvântare și pentru familie.

Deci, ce mare scofală am făcut?

Pur și simplu, am scris ce mi-a venit. Spontan și continuu. Cu toate emoțiile în vârf de pix, fără să-mi fie frică. Am dat jos senzura, am băgat cu sinceritate toată năvala de frământări. Am scris urât, aproape ilizibil, am făcut și greșeli gramaticale asupra cărora nu m-am mai întors.

Specialiștii ar traduce că am avut acces la subconștient și am deblocat niște bariere mentale. 

Această tehnică de journaling se numește AUTOMATIC READING & STORM OF CONSCIOUSNESS și presupune scrierea spontană și continuă, într-un spațiu sigur, sub umbreluța confidențialității totale. Scopul ei este eliberarea, accesarea subconștientului care pe toate le conține și depășirea barierelor mentale care stau în calea împlinirii visurilor și a fericirii noastre.

Next: pagina de dimineață (de fapt, trei pagini de dimineață!)

Julia Cameron, autoarea cărții Morning Pages – The artist Way, a studiat efectul scrierii a câte 3 pagini, în fiecare dimineață.

Ca un ritual zilnic de scriere continuă, (aproape) spontană, fără filtre, fără judecată. De preferat, de mână.

Provocare: ca pentru orice ritual, e nevoie de persistenșă și consistență. Aproape cu încăpățânare.

Eu n-am reușit să fac acest ritual deși mă trezesc, deseori, cu mult înainte de ora la care îmi propun. Dar cred în el. Dovada mi-a servit-o chiar o prietenă psihoterapeut care a practicat acest ritual de scriere aproape un an. După o pierdere și multă suferință.

De ce această metodă?

Pentru că are potențialul de a aduce claritate. Pentru că e ca la confesionar, unde cinva DOAR te ascultă, nu te judecă, nu te zice la nimeni, nu se supără și nu pleacă. Pentru că a liniștit-o cum nimic și nimeni n-ar fi reușit. Pentru că i-a dezlegat, din nou, baierele gândirii creative.

Pentru o persoană care nu neapărat poartă un doliu, acestă formă de scriere este un instrument extraordinar de exploatare a unor noi tărâmuri ale creativității – zic cercetătorii – iar eu îi cred pe cuvânt.

 

Draga mea, dragul meu, nu mă crede pe cuvânt. Experimentează!

Dacă n-ai găsit încă jurnalul potrivit, ți le recomand pe cele din magazinul acestui site, unde majoritatea costă 35 lei. Te anunț că paginile sunt absolut goale. Copiii mei scriu pe foi neliniate din pregătitoare. Dacă ei se descurcă, o vei face-o și tu. Așa am eliminat încă o îngrădire a gândirii și mai ales a creativității. Dacă ești o persoană riguroasă, cu atât mai mult va fi o formă de stimulare a gândirii creative, out of the box.

You may also like

Leave a Comment