Articolele pe care le citești aici au ca inspirație cărți, podcasturi sau situații. Azi am un podcast:
În episodul 7 din sezonul 3 Decoder, Adrian Stanciu și Andrea Roșca au o discuție despre cum funcționăm, despre tensiunea dintre frică și creștere. Temele abordate în aproximariv 50 de minute sunt:
- Piramida lui Maslow și de ce e o teorie incompletă.
- Amenințări recent apărute – la statut, la certitudine, la calitatea relațiilor.
- Cum ne apărăm de risc prin cinism.
- Incertitudinea și vulnerabilitatea – la baza creșterii.
- Frica și devenirea în mediul de business.
Deși recomand ascultarea integrală, câteva idei mi-au atras atenția și le scot aici pentru că vin în sprijinul experimentării atelierelor de scriere creativă și imagerie pe care le organizez:
Min 25 – Zona de confort: oamenii care stau în zona asta, nu sunt oameni confortabili. Pentru că, ce-i ține în zona asta, este chiar teama de a ieși din ea.
Min 27 – Curajul nu e absența fricii, ci capacitatea de a o domina – capacitatea de a găsi resurse pentru a crește, în ciuda fricii.
Min 28 – Despre importanța imaginației: baza învățării adulte este capacitatea de a ne imagina. (…) Învățarea umană (cu predilecție, a adulților) este ridicarea subiectului (problemei) la nivel conștient. Și asta se face anticipând. Imaginându-ți lucruri pe care nu le-ai încercat niciodată. Oamenii își crează modele de gândire pe baza a ceea ce și-au imaginat, mai mult decât le-au experimentat.
Imaginația stimulează în creier aceleași regiuni pe care le stimulază experiența. Grație acestui fapt, datorită imaginației, poți să ai o abordare mult mai sofisticată și performantă în a învăța ceva nou fără să fie nevoie să te dai cu capul de toți pereții.
Minutul 32 – Despre curiozitate: avem oportunitatea de a crește când ne întâlnim cu ceva anormal, neobișnuit. Oamenii mai curiosi si mai atenti, sunt mai orientati către creștere si devenire decât cei orientați către stază și confort.
Așadar, dragilor, vă recomand să vă faceți curaj și să fiți curioși despre exercițiul de scriere creativă și imagerie pentru că este, mai mult decât orice, despre creșterea și dezvoltarea personală. Este un instrument de luat acasă și de lucrat cu el fără prea mult efort și fără costuri. Doar disconfortul generat de o nouă experință.
Recomand consumarea fără moderație a podcasturilor Decoder și practicarea cu nesaț a curiozității, a ieșirii din confort și a imageriei.